dijous, 23 d’abril del 2015

MEDIEVAL MUSIC




 
 
 










La música medieval es la música occidental fins aproximadament el segle XV. Els instruments més utilitzats eran la flauta, el llaut, mandore, gittern , saltri, citara.

Els generes més tocats van ser el cant gregorià, Ars Nova, Organum, Motet, Madrigal, Cànon, Ballata. La primera música medieval no tenen cap tipus de rotació, les molodies van ser principalmet monófic i transmeses per tradició oral. Estaven ratllades en un pergami les linies estaven dibuixades en dos tintes de colors diferents, del color vermell per la F i el color grec o verd per C, aquest va ser l`origen del pentagrama.que se lo acredita per Guido d`Arezzo (1000-1050)

L`ars antiqua (1150-1250) va està ligada a la polifonía que es vasa en tres senzills i tres intervals compostos. El primer grup comprén tres quartes, cinqunes i viutenes , ,mentres que els egon grup té quarts d`octava, vuitens més cinquenes i dobles octaves.
Va estar ligada a la polifemia del`escola de la Notre Dame de París en la qual la rotació rítmica va aparéixer la primera vegada en la música occidental sobretot un mètode basat en el contaxte de la notació rítmica coneguda com els models ritmics

Pel que fa al ritme va hever-hi canvis espectaculars . Durant el periode medieval no havia cap metode per anotar el rime. El teòric més important va ser Philippe Vitry va esciure l`Ars Nova el 1320.
Va introduir dos canvis importants la prmera va ser una subdivisió encara menor de notes (Semibreves ara es podía dividir en minim). La segona va ser el desenvolupament , aquestes podien combinar-se de diverses maneres per produir diverses agrupacions mètriques.

Gran part de la música de la música medieval primerenca es anònim . Alguns noms pot haver poetes i lletristes., com els manuscrits inclouen música Enchiriadis, , Codex Calixtinus de Santiago de Compostela , i la Tropari de Winchester. Alguns compositors serian Hildegarda de Bingen, St Godric, Odo d`Arezzo, Notker de Siant Gallen , Alfons X el savi (Cantigas de Santa Maria).

Van tenir importància els drames liturgics , sobretot els Evangelis, la passió o la vida dels sants,un exemple es el Cant de la Sibil.la .
Al mateix temps havia música més popular com Els Goliards que eran poetes itinerants, el més conegut era la Carmina Boruna (Segle XII-XIV)
Encara que la música més important van ser del trovadors , que era una canço profona monofónic, probablament acompanyat per instruments i cantada per poetes professionals, cantadas en Occità.


Delimitar al final de l `época medieval i el començament del renaixement pel que fa a la composició
es medieval del segle XIV , mentres que el segle XV , encara que a principis té alguna cosa de música medieval com l`escriptura polifónica , encara que el segle XV ja es de la música renaixentista.







http://ca.wikipedia.org/wiki/Música_medieval

http://es.wikipedia.org/wiki/Musica_medieval

http://fr.wikipedia.org/wiki/Musique_médievale

http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_music

http://de.wikipedia.org/wiki/Musik_des_Mittelalters

http://it.wikipedia.org/wiki/Musica_medievale

http://pt.wikipedia.org/wiki/Música_medieval


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada